Zaterdag 27 oktober 2018 en eerder vandaag schreef ik op mijn website:

"Op het Domplein is van alles te doen, zoals een beiaardier die een klein carillon bespeelt wat op het plein staat. In een andere hoek is van klei en bakstenen een oven opgebouwd en daar worden blokken metaal in gegooid. Laudy Klokkengieterij staat op een doek achter deze opstelling, zie www.klokkengieterij.nl

Op Internet vind ik: "Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt in opdracht van de jeugdluiders van het UKG de laatste van twee nieuwe luidklokken voor de Buurtoren gegoten op het Domplein." Zie de website van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Om half negen ga ik naar Domplein en volg uitleg en laatste handelingen. Met 2 ventilatoren die met hand worden gedraaid wordt onderin de oven lucht aangeblazen. De oven bestaat zo te zien uit bakstenen en laag klei. In de oven blijkt, als een muur wordt weggetrokken (clip 1), staat een smeltkroes te midden van de brandstof. Na verwijderen muur wordt kroes met takel uit de oven getild (clip 2) en in ring met 2 handvaten gezet. Dan is het met takel verplaatsen naar toren waarin de vorm van de klok zit. Op juiste hoogte fungeren de handvaten om smeltkroes schuin te houden zodat gesmolten brons in de vorm wordt gegoten (clip 3).
Dat is zo om ongeveer 21:30 uur en leidt tot luid applaus, betrokkenen die elkaar feliciteren en Domklokken die gaan luiden.
Unieke gebeurtenis om mee te kunnen maken.

Klik op foto voor grote versie en op pijltje van start om clip te starten.


In de volgende 3 clipjes zie je achtereenvolgens:
oven deels afbreken, smeltkroes verplaatsen en tot slot om 21:30 uur het gieten van de klok.


Top of page